Γιατί λέμε ψέματα την Πρωταπριλιά;
Αγαπημένα μας παιδιά γεια σας!!! καλό μήνα!! Έρχεται ο Απρίλιος, ο δεύτερος μήνας της Ανοιξης..Όλο και κοντεύουμε στο Πάσχα!!!
Σήμερα θα μιλήσουμε για τον Απρίλιο, για την πρώτη του μέρα..Ο λαός συνηθίζει αυτή την ημερα να λέει ψέματα, αγνά, μόνο και μόνο για να πειράξει ή να τρομάξει τον άλλον..
Πόσες φορές μεσα στην τάξη, όταν κάτι γινόταν, λέγατε, με τη σειρά, Όχι εγώ", "Όχι εγώ", μόνο και μόνο για να μην καταλάβουμε ποιος έκανε φασαρία ή μιλούσε λίιιγο παραπάνω..Καταλήγαμε φυσικά ότι κανένας δεν μίλαγε..
ε Λοιπόν, ήρθε αυτή η μέρα, οπου ΜΟΝΟ για σήμερα, επιτρέπεται να πούμε ψέματα..
Γνωρίζουμε από πού μας έρχεται το έθιμο της Πρωταπριλιάς;
Υπάρχουν διάφορες ιστορίες σχετικές με πού «γεννήθηκε» το έθιμο αυτό.
Δύο από αυτές, όμως, είναι οι πιο αληθινές.
Σύμφωνα με την πρώτη ιστορία, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες, έναν λαό της (βορειοδυτικής ) Ευρώπης, οι οποίοι ήταν πολύ καλοί ψαράδες.
Σύμφωνα με την πρώτη ιστορία, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες, έναν λαό της (βορειοδυτικής ) Ευρώπης, οι οποίοι ήταν πολύ καλοί ψαράδες.
Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα....
Έτσι και αυτοί, για να μην χαλάσει η φήμη τους, ότι τελικά δεν είναι καλοί ψαράδες, όπως πίστευε ο υπόλοιπος κόσμος, έλεγαν ψέματα για να δείξουν πόσα πολλά ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, που την έλεγαν καθε χρόνο, εγινε έθιμο!!!
Η δεύτερη ιστορία, που λένε οτι ειναι πιο πιστευτή, έρχεται από την Γαλλία, από τα πολύ παλια χρόνια.
Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η «1η Απριλίου». Την χρονιά αυτή όμως, και όταν βασιλιάς ηταν ο Κάρολος, αυτό άλλαξε και την Πρωτοχρονιά την γιόρταζαν πλέον την 1η Ιανουαρίου, όπως κι εμείς.
Στην αρχή αυτό, δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί, συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά,, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό, η κοροΐδία, μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.
Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και άλλαξε λίγο. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας και να γελάμε όλοι μαζί.
Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα είναι τυχερός, όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες περιοχές πιστεύουν ότι ο «θύτης», (δηλαδή αυτός που κοροιδεύει τον άλλον λεγοντάς του ψέματα), θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του.
Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο!!
Θυμηθείτε ότι μονο αυτή την ημέρα μπορούμε να πούμε ψέματα.. και όταν τα λέμε, μετά φωνάζουμε, "πρωταπριλιά", "πρωταπριλιά"!!!!
-Αποκαλύπτουμε τα δικά μας ψέμματα, πότε τα είπαμε και γιατί. Είναι όμορφο όμως να λέμε ψέμματα; Γιατί; Τι συμβαίνει;
Ξέρετε παραμύθια που ο ήρωας έλεγε ψέματα;
(ο ψεύτης βοσκός, ο Πινόκιο, ο λύκος στην "Κοκκινοσκουφίτσα", ο λύκος στα "επτά κατσικάκια", ο λύκος πάλι στα"τρία γουρουνάκια")...Θυμάστε κάποια άλλα;
(ο ψεύτης βοσκός, ο Πινόκιο, ο λύκος στην "Κοκκινοσκουφίτσα", ο λύκος στα "επτά κατσικάκια", ο λύκος πάλι στα"τρία γουρουνάκια")...Θυμάστε κάποια άλλα;
Δείτε τον ψεύτη βοσκό, απο τον γνωστό μύθο του Αισώπου.
Κι εδώ ο γνωστός μας Πινόκιο, με τον μπαμπά του τον Τζεπέτο
Ο Πινόκιο, θυμάστε, έλεγε συνέχεια ψέματα και μεγάλωνε η μύτη του..
- Θα θέλατε έναν φίλο σαν τον Πινόκιο; Πώς θα νιώθατε αν σας έλεγαν συνέχεια ψέματα; Καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως
"Η ψευτιά κρυφή δε μένει πάντα ο ψεύτης την παθαίνει!" και πως
"Κάθε ψέμα πληγώνει!"
-Συζητάμε λαϊκές εκφράσεις και παροιμίες για την αλήθεια και για το ψέμα, όπως:
"Η ψευτιά κρυφή δε μένει πάντα ο ψεύτης την παθαίνει!" και πως
"Κάθε ψέμα πληγώνει!"
-Συζητάμε λαϊκές εκφράσεις και παροιμίες για την αλήθεια και για το ψέμα, όπως:
- Μεταξύ κατεργαραίων ειλικρίνεια
- Η αλήθεια και το λάδι βγαίνουν πάντα από πάνω.
- Ο ψεύτης και ο κλέφτης, τον πρώτο χρόνο χαίρονται.
- Μες στα πολλά παινέματα, τα πιο πολλά είναι ψέμματα.
- Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.
- Η ψευτιά και η κλεψιά είναι θεία κι ανιψιά.
- Όποιος μαγειρεύει ψέμματα, στο πιάτο του τα βρίσκει.
- Την αλήθεια πάντα κράτει και το ψέμα ας έχει αλάτι.
Πατήστε εδώ και διαβάστε το "Ψέμα Πρωταπριλιάτικο" της Σοφίας Γαβριηλίδου από το ανθολόγιο λογοτεχνικών κειμένων της Β Δημοτικού
-Σε ένα φύλλο χαρτιού, ζωγραφίστε τί θα θέλατε να ήταν ψέμα και με ένα μαγικό ραβδί, να άλλαζε για πάντα;
γιατί...
"Υπάρχουν ψέματα που θα θέλαμε να ήταν αλήθειες. Είναι τα ψέματα που αγαπάμε. Με τους φίλους σου μπορείτε να ζωγραφίσετε ο καθένας το δικό του ψέμα και να δημιουργήσετε όλοι μαζί ένα έργο με τίτλο «Τα ψέματα που αγαπώ»." Μετά φωτογραφίστε τα και να τα ανεβάσουν οι γονείς σας στο βάιμπερ
Σας αποχαιρετάμε και ραντεβού πάλι αύριο, 2 Απριλίου, στην παγκόσμια ημέρα βιβλίου!!
Με αγάπη Ελένη*2 & Αρετή
Τέλος, χορέψτε με το βατσιτσέλο βατσιτσό του αγαπημένου Λουκιανού Κηλαηδόνη
Πηγές: natalina, blogΩραιόκαστρου, pinterest, you tube, google, wikipaideia